Mange danskere har sikkert drømmen om at slå sig ned i Thailand for længere tid. Men bekymringen om at falde til i Thailand og få en månedlige indkomst medfører ofte, at drømmene ikke bliver realiserede. Jobmulighederne i Thailand er ikke mange, men dog har landet en stor mangel på engelsklærere og har du evnen til at undervise og har du bestået et TEFAL kursus (som mange thailandske skoler kræver for at undervise) er mulighederne for job bestemt til stede. En rigtig god ven af mig tog springet og har boet og arbejdet som universitetslærer i Thailand gennem de sidste 11 år. Jeg har interviewet ham om hans erfaringer med at undervise i Thailand og om, hvordan det er at have en hverdag i det thailandske samfund.
Hvornår kom du til Thailand for første gang og hvilke positive og negative sider er der ved at bo fast i Thailand?
Jeg kom til Thailand første gang i 1996 og blev hurtigt fascineret af landet og folket. I begyndelsen ophold jeg mig blot et par måneder om året herude, men fik i 2002 muligheden for et heltidsjob som universitetslærer og valgte at tage skridtet fuldt ud og bosætte mig i Thailand. Alt i alt er der langt flere positive end negative sider ved at bo i Thailand. Tilværelsen i Thailand er efterhånden blevet til dagligdag – selvfølgelig findes negative sider, f.eks. at jeg må se i øjnene at jeg for altid vil blive betragtet som udlænding og at det kræver en pæn indsats at få dansk mad på menuen.
Hvordan er det at undervise på et thailandsk universitet og fortæl også gerne lidt om det thailandske skolesystem
Der er ikke så stor forskel på at undervise engelsk på et universitet i Thailand og et universitet i et andet land – universiteterne i Thailand følger de internationale standarder. Du bør have undervisningserfaring og ikke mindst kunne lide at undervise for at blive en god lærer og bibeholde jobbet over en længere periode. Som lærer bør du undervise efter den thailandske undervisningsform og ikke presse vores vestlige tankegang ned over hovedet på eleverne. Da en del elever til tider er lidt generte ved at tale engelsk, underviser jeg ofte på den måde, at jeg skriver små historier ned, som eleverne skal opføre som teaterstykker, så vi nemt overkommer genertheds “hurdlen”.
Ellers er det nemt at undervise thailænderne da mange elever viser en stor iver for at lære. Vigtigst, vil jeg nok sige, det er at have en god kommunikation mellem elev og lærer. Det er ikke et arbejde for alle – men jeg holder meget af at undervise de unge mennesker og er meget optimistisk for Thailands fremtid som førende industri og landbrugsland.
Thailand har en lang baggrund for et godt skolesystem og selv i de mindste landsbyer kan alle læse. Baggrunden herfor er skabt ved at etablere uddannelsessteder ude i de små samfund, hvor der uddannes lærere med fokus på skoling af de mindste børn. Herudover er det også vigtigt at huske på, at Thailand er verdens største buddhistiske land, hvor det er almindeligt, at drenge i en kortere eller længere periode bliver munk, hvor indlæring er en vigtig del af munkelivet. I buddhismen lærer du mange af grundknebene til et godt liv og at opføre dig bedst muligt i mange af livets svære situationer – jeg prøver selv at følge lærdommen i de gamle skrifter og er meget positiv for buddhismen.
Har du gode råd til andre danskere, der går med tanker om at slå sig ned i Thailand?
For det første vil jeg sige, at du i første omgang ikke skal gå “all in”, når du planlægger din flytning til Thailand. Tag flytningen i etaper og hiv f.eks. et halvt eller helt år ud af kalenderen og se om livet herude er noget for dig. Livet i Thailand kan synes nemt, sjovt og herligt, når du er på ferie herude – men efterhånden, som du har opholdt her i længere tid, får du et mere realistisk forhold til landet. Som nyankommen vil jeg råde til i så vidt omfang som muligt at forsætte det liv og de arbejdskotymer, som har gjort dig glad i Danmark. Det er nemt at forfalde til det søde liv og forsumpe herude med fest og ballade.
Hvor holder du af at rejse i Thailand?
Jeg elsker at rejse i hele Thailand, og har ikke rigtig nogen favorit by – turistbyerne siger mig ikke så meget, men vil nok sige at Isan (det nordøstlige Thailand) står mit hjerte nærmest. Jeg er ikke storbysmenneske og er ikke meget for den travle trafik og forurening. Derimod elsker jeg Thailands flotte natur på landet med bjerge, floder og rismarker og det er de oplevelser, jeg søger, når jeg har fri. Over en længere periode har jeg opholdt mig i Udon Thani og mine ture går ofte til de små landsbyer langs Mekong floden ved grænsen til Laos, hvor livet er dejligt simpelt.
Det er nemt at rejse rundt i Thailand og jeg benytter míg med glæde af det gode tog- og busnet i landet, hvis jeg da ikke kører i egen bil.
Du har lært at tale, læse og skrive thai – fortæl mere om det
Sprog har altid været en af mine store interesser. Jeg kan nu tale thai på et niveau, hvor jeg ikke har nogen problemer i hverdagen med at kommunikere. Med hensyn til at læse og skrive thai er jeg ikke helt så god som på det mundtlige. Man kan vel sige, at jeg i stor stil er selvlært – det mundtlige lærte jeg hen af vejen i det daglige, mens jeg tog hul på det skriftlige og læsningen, da jeg havde boet fast i Thailand omkring et år. Jeg gik ned i det lokale supermarked og købte en masse skolebøger for de mindste skoleklasser samt en stor plakat med det thailandske alfabet, som jeg lod hænge op på mit værelse.
På det seneste har universitet, hvor jeg arbejder, desuden gennemført et læse og skrive kursus, som har givet mig rigtig meget. Men jeg er nu 60 år gammel og med alderen har jeg nok fået et mere realistisk forhold til, hvor meget jeg kan nå at lære i livet.
Har du thailandske venner?
Ja, jeg kan med glæde fortælle, at jeg har flere thailandske venner af både mandligt og kvindeligt køn. Det er nemt at få thailandske venner – thailænderne er meget “open minded”. Det eneste problem med thailandske venner er, at mange thailændere antager, at alle vestlige folk er rige, hvilket selvfølgelig – desværre – langt fra er sandt. I Thailand findes vestlige folk fra alle samfundsklasser, men selv efter mine mange år i landet tror en del af mine venner, at jeg har en eller anden fyldig bankkonto, selvom min livsstil på ingen måde er mere overdådig end niveauet, mine jævnalderne thailandske medborgere lever efter. Mange thailandske kvinder tror også, at de med en vestlig mand får et lykkeligt liv med en god økonomi.
Det er selvfølgelig også en del af min hverdag, men efterhånden er jeg blevet færm til med stor overbevisning i stemmen, at gøre dem klart at jeg på ingen måde er rig. Når de med egne øjne ser, at historien er sand, mister mange af kvinderne interessen. Jeg forstår det godt – samme holdning findes over hele verden, kvinder leder efter rige mænd og omvendt. Måske ikke så meget i Danmark, hvor vi har lært ikke at tilbede penge og lever livet nogenlunde lige. Det er vel en af de største kontraster mellem Thailand og Danmark – men som sagt har jeg heldigvis flere gode venner i Thailand, hvilket da også er en af de vigtigste grunde til, at jeg opholder mig i Thailand.
Hvilke øvrige kulturelle faktorer skal man forstå, hvis man vil slå sig ned i Thailand?
Kipling skrev i sidste århundrede at “vest er vest og øst er øst og aldrig kan de mødes og forstå hinanden”. Det tror jeg ikke på. Uanset hvilket land vi kommer fra, tror jeg, at vi kan forstå hinanden, hvis vi giver det en chance. Jeg holder af thailænderne af mange årsager og mener vi kan lære meget af dem som f.eks. at tage livet mere afslappet, ikke at vise vrede offentligt, være mere venlig overfor hinanden og ikke være så bekymret om fremtiden, som vi er det i vesten. De fleste thailændere accepterer den situation, som de nu engang står i og er meget fleksible og tolerante, hurtigt indstiller de sig til selv de mest vanskelige situationer. Sikkert får mange danskere og vestlige sig et kulturshok, når de slår sig ned i Thailand, eller et andet asiatiske land for den sags skyld.
Borgerne i Danmark lever i et samfund, hvor vi på alle tænkelige måder bliver beskyttet af staten. I Thailand er familien først og fremmest det sted, hvor du henter din støtte og har dit ansvar. Specielt overfor forældre må thailænderne stå klar med hjælp efterhånden, som alderen sætter ind. Man skal ikke regne med meget statshjælp f.eks. gives pensioner kun til offentlige ansatte og i få private virksomheder – og det er på ingen måde store beløb.
Dog bevæger det thailandske samfund sig i højere grad mod den vestlige samfundsmodel ligesom vi har set det med Japan og der er ingen vej udenom, at fremtiden vil bringe flere krav fra det thailandske folk for et højere socialt velfærdssystem. Som vestlige skal vi ikke pådutte thailænderne vores måde at leve på, ej heller prøve at forandre samfundet efter de normer, som vi synes, de skal være – det vil du som udlænding kun få problemer ud af. Thailand er på mange måder et moderne samfund med et højt niveau indenfor sundhed, teknologi, industri og landbrug. Jeg elsker at leve her og tror på, at Thailand kan se frem til en god fremtid.